sâmbătă, 26 octombrie 2013

Plata tributului Masaccio - Articol set-goblen.blogspot.ro



Plata tributului   Masaccio



cca 1426 - fresca 1255 x 598 centimetri -Capela Brancacci, Santa Maria del Carmine, Florenta, Italia

Comandata de Felice Brancacci, un bogat negustor de matase, Plata tributului face parte dintr-un ciclu de fresce infatisand pacatul originar al lui Adam si al Evei si viata apostolului Petru. in aceasta scena, Tommaso di Giovanni Masaccio (1401-1428) alatura trei episoade disparate din povestea perceptorului care l-a intrebat pe Iisus daca a platit taxa de intrare in Templu, asa cum este ea relatata in Evanghelia dupa Matei. Subiectul incepe in centrul picturii, unde perceptorul, vazut din spate, il interpeleaza pe Iisus. De acolo, scena se continua mult inspre stanga (de unde amandoi, Iisus si Petru, arata cu mana). il vedem apoi pe Petru luand un ban din gura unui peste de pe marginea apei. in sfarsit, in extrema dreapta, Petru ii da perceptorului ceea ce ceruse. Faptul ca privitorul poate sa contemple trei momente distincte comprimate intr-o singura pictura, asa cum ne arata pictorul , se datoreaza, in mare parte, modului indraznet, natural si convingator de tratare a personajelor abordat de Masaccio. infatisarea sculpturala transmite o senzatie de volum aproape palpabila. Mai mult, dinamismul intrinsec al scenei si ambianta incarcata, din punct de vedere psihologic, din centru sunt transmise prin privirile lui Iisus si ale apostolilor. Este o pictura fascinanta, pe de o parte gratie emotiilor profund umane, pe care pictorul  reuseste sa le imprime personajelor, si pe de alta parte pentru ca reuseste sa aduca o infuzie tehnica novatoare in clasicismul latent. 

Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 19 octombrie 2013

Tripticul Coborarii in mormant - Robert Campin - Articol set-goblen.blogspot.ro



Tripticul Coborarii in mormant - Robert Campin



cca 1410 - pictura, lemn, foita de aur 163 x 53 centimetri (centru), 63 x 25 centimetri (aripi) - Courtauld Institute, MB

Tripticul Coborarii in mormant este considerat cea mai timpurie lucrare care a supravietuit apartinand lui Robert Campin (cea 1375-1444), stiut ca Maestrul din Flemalle. impreuna cu Jan van Eyck (cea 1385-1441), Campin este considerat unul dintre primii mari maestri ai scolii olandeze, promovand o directie radical diferita fata de stilul gotic international. Partea centrala a acestei opere arata coborarea in mormant a lui Iisus si momentul in care mama Sa, losif din Arimateea, Nicodim si cealalta Marie infasoara trupul lui Iisus in giulgiu. Celelalte personaje din scena amintesc privitorului etapele patimilor lui Iisus. Maria se sprijina de Sf. loan, sugerand Plangerea; Maria Magdalena sterge cu ulei picioarele lui Iisus, simbolizand Miruirea; Sf. Veronica tine in maini o bucata de panza care face aluzie la Golgota, iar ingerii purtand distincte elemente care sugereaza Patimile, reprezinta crucificarea. Pe aripa din stanga se afla protectorul sub al carui patronaj s-a creat pictura, in­genunchind in fata dealului Golgotei. Peisajul este destul de sumar, iar crucea centrala dintre cei doi hoti are o scara agatata, pentru a reaminti coborarea de pe cruce a lui Iisus. Aripa dreapta arata invierea din morti a lui Iisus si iesirea din mormant. Toate cele trei parti sunt decorate cu vita-de-vie si struguri de aur, simbolizandu-l pe Iisus, adevaratul lastar. Chiar daca pastreaza un fundal decorativ aurit tipic medieval, Tripticul Coborarii in mormant este un exemplu al tranzitiei indeplinite de catre perceptia realista din arta olandeza. Influenta lui Claus Sluter (cea 1350-1405) este evidenta in aspectul sculptural al figurilor. 

Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 12 octombrie 2013

Bunavestire - Giusto de Menabuoi - Articol set-goblen.blogspot.ro



Bunavestire - Giusto de Menabuoi





1376-1378 | fresca (detaliu) | Baptisteriu, Padova, Italia

Giusto de'Menabuoi (cea 1320-1391) este originar din Florenta, dar a lucrat mai mult in Padova, in nordul Italiei. Se pare ca s-a pregatit cu Bernardo Daddi sau Maso di Banco si l-a imitat pe Giotto. Lucrand in timpul Marii Ciume, din anii 1370, si in timpul papalitatii descentralizate, Giusto de'Menabuoi, numit pe scurt Giusto, a fost un inovator care a extins posibilitatile picturale si expresive ale artei crestine. Bunavestire il arata pe arhanghelul Gavriil vestindu-i Mariei imaculata concepere a lui Iisus. Aceasta este doar o scena dintr-o serie mai mare de fresce din baptisteriul din Padova. Vazuta in situ, ea este intaia care relateaza povestea conceperii si nasterii lui Iisus. in registrul de jos sunt infatisate episoadele vietii lui Hristos. Scena Bunavestirii este redata in mod conventional ­arhanghelul Gavriil si Fecioara sunt separati de un stalp care simbolizeaza separatia lumescului de divin. Maria primeste binecuvantarea Duhului Sfant, reprezentat de porumbel. Crinii tinuti de arhanghelul Gavriil semnifica puritatea. Fundalul geometric stilizat si utilizarea inteligenta a perspectivei se inscriu intre efectele de tip trompe /'oe/7, care determina ochiul sa creada iluzoriu ca scena se desfasoara in adancime, cand de fapt nu este asa. Giusto a jucat un rol esential in consacrarea Padovei drept centru artistic de intaia mana si este creditat cu continuarea si imbogatirea mostenirii lui Giotto, accentuand in acelasi timp dife­renta stilistica dintre pictorii din nordul Italiei si scoala florentina. Frescele de la Padova constituie o realizare artistica remarcabila, monumentala. 


Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 5 octombrie 2013

Crucifix - Cimabue - Articol set-goblen.blogspot.ro



Crucifix - Cimabue




1287-1288 | ulei pe lemn 1448 x 390 centimetri | Basilica di Santa Croce, Florenta, Italia

Initial numit Bencivieni di Pepo, Cimabue (cea 1240-1302), asa cum este stiut, a fost artist si mozaicar. Cimabue este considerat a fi ultimul mare artist care a lucrat in maniera bizantina, caracterizata prin reprezentari relativ statice, infrumusetate de bogate detalii aurite, aproape exclusiv cu subiecte crestine. Lui i se atribuie descoperirea talentului cu care fusese inzestrat Giotto. Amandoi au fost intre pri­mele personalitati ale istoriei picturii care au ilustrat personaje in marime naturala, cu trasaturi indivi­dualizate, producand o schimbare majora catre naturalism in pictura. Se stiu  putine despre viata lui Cimabue; in afara de picturile de arta care ii apartin, in mod cert. I s-au comandat doua fresce mari pentru bazilica San Francesco din Assisi. Din p-acate, picturile de arta de pe peretii bazilicii San Francesco au fost afectate de-a lungul istoriei de incendii si cutremure. Pictura Crucifix a influentat multi artisti de-a lungul secolelor, de la Michelangelo la Francis Bacon. Din pacate, si ea a fost afectata de trecerea timpului. Cand raul Arno s-a revarsat, in 1966, Santa Croce a fost inundata si Crucifixul lui Cimabue a fost serios avariat, iar o mare parte din suprafata ralizata a fost stearsa. Trupul mladios al lui Iisus, creat de Cimabue, devine o contorsiune a mortii. in contrast cu crucea in nuante sterse - trupul gol se reliefeaza pe fundalul plat, la fel ca si aureola semicirculara care, cu ajutorul umbrelor, se proiecteaza intr-un singur unghi in spatiul privitorului. 


Pictura propusa pentru crearea unui goblen