sâmbătă, 31 august 2013

Trandafiri intr-un vas - Articol set-goblen.blogspot.ro



Trandafiri intr-un vas


Henri Fantin-Latour


1882 | ulei pe panza 136,5 x 46 centimetri | Musee d'Orsay, Paris, Franta

Henri Fantin-Latour (1836-1904) a creat personaje romantice, portrete de grup si naturi moarte. El vizita deseori Muzeul Luvru pentru a face studii dupa picturile marilor maestri ai picturii. in Trandafiri intr-un vas pictorul  a redat un subiect simplu pentru a sublinia delicatetea si frumusetea trecatoare. El a creat cu o sobrietate eleganta, care placea  mult numarului tot mai mare de admiratori si cumparatori din Anglia. Fantin-Latour a fost un personaj paradoxal pentru ca, in timp ce picturile sale erau puternic influentate de marii maestri, el lega prietenii cu tinerii si indraznetii artisti ai epocii. Si, in ciuda dorintei de a picta reprezentari pline de fantezie si reverie inspirate din muzica, picturile sale de flori sunt cele care au devenit marca sa. Cu timpul, a inceput sa se simta frustrat si fortat de concentrarea pe ceea ce el considera a fi partea mai putin importanta a artei sale, iar picturile de flori, pe care le crea din obligatie, au inceput sa arate faptul ca era plictisit de subiect. Din nefericire, timp de  multi ani, din ratiuni financiare, nu a putut sa renunte la aceste opere  profitabile.


Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 24 august 2013

Paraguay: reprezentarea unei tari dezolate - Articol set-goblen.blogspot.ro




Paraguay: reprezentarea unei tari dezolate


Juan Manuel Blanes




cca 1880 - ulei pe panza 100 x 80 centimetri | Museo Nacional de Artes Visuales, Montevideo, Uruguay

Pictorul  uruguayan Juan Manuel Blanes (1830-1901) este stiut pentru panzele sale ce redau evenimente importante din istoria nationala. Aceasta pictura realista din veacul XIX aminteste urmarile catastrofale ale infrangerii Paraguayului in Razboiul Triplei Aliante (1864-1870), cel mai mare dezastru militar si umanitar din istoria acestei tari. Presedintele Paraguayului, generalul Francisco Solano Lopez, un dictator si un megaloman paranoic, a declarat razboi Argentinei, Uruguayului si Braziliei, iar apoi a ordonat executia fratilor, torturarea mamei si a surorilor sale si i-a trimis la o moarte sigura pe cei mai viteji soldati si generali ai sai. Dupa ani de lupte, tara a ajuns in ruina si trei patrimi din cele doua milioane de locuitori apti de lupta au fost decimate, lasand in urma doar copii si femei. in timpul razboiului, o intreaga generatie de artisti s-a pierdut pe campul de lupta sau in transee. Femeia singuratica si ganditoare care se uita in jos cu bratele incrucisate este o mestizo (metisa descendenta din guarani si spanioli), ea intruchipand o natiune devastata, paralizata de disperare. Bluza ei este sfasiata la un umar, ca un crud memento al varsarii inutile de sange. in jurul taliei are innodata o esarfa in nuantele nationale ale Paraguayului, in spatele ei intinzandu-se un camp de lupta tacut, presarat cu trupuri si resturi umane. Pana in ziua de azi, in Paraguay persista dilema daca Solano Lopez a fost un lider neinfricat care si-a condus trupele pana la moarte sau daca s-a crezut un „Napoleon al Americii de Sud", gata sa-si aduca tara si concetatenii la ruina, in dorinta sa de glorie. 


Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 17 august 2013

Lectia de muzica - Lord Frederic Leighton - Articol set-goblen.blogspot.ro


Lectia de muzica - Lord Frederic Leighton



1877 - ulei pe panza 192,8 x 95,3 centimetri - Guildhall Art Gallery, Londra, Marea Britanie

Lordul Frederic Leighton (1830-1896) este astazi stiut pentru picturile sale cu subiect mitologic antic, dar gama subiectelor abordate era vasta. Calatoriile sale in lumea araba, de exemplu, l-au determinat sa picteze tablouri orientaliste. Orienta­lismul era o tema populara in arta europeana a veacului XIX. Aceasta moda a luat nastere dupa campaniile din Egipt (1798-1801) ale lui Napoleon, fiind accen­tuata de o serie de descoperiri arheologice importante si de publicarea jurnalelor de calatorie ale primilor exploratori. Cei mai multi artisti isi bazau picturile pe aceste surse la mana a doua, dar Leighton a facut parte dintre aceia care au avut posibilitatea sa viziteze personal aceste zone. El a vizitat Algerul in 1857, capatand o adevarata pasiune pentru arta araba, din care a strans o colectie impresionanta de obiecte de ceramica. Si-a amenajat chiar o sala araba in casa din Londra. in ciuda faptului ca Orientul Mijlociu ii era  stiut, Leighton nu a incercat sa-si faca scenele orientale autentice. Le si descria ca pe niste bestselleruri pe gustul cumparatorilor europeni, pe care le realiza pentru a-si putea finanta calatoriile. in Lectia de muzica, cadrul inchis si picioarele desculte ale fetelor sugereaza ca subiectul il constituie un harem, acest tip de subiect fiind  cautat in perioada. Costumele bogate faceau parte dintr-o colectie cum­parata de Leighton intr-o calatorie la Damasc, in 1873. Modelele erau evident europene. Fetita era Connie Gilchrist (1865-1946), un model care i-a pozat si lui Whistler, si lui Lewis Carroll, pentru fotografii. 

Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 10 august 2013

In recunoastere | Jozef Brandt - Articol set-goblen.blogspot.ro


In recunoastere | Jozef Brandt



1876 - ulei pe panza 47,6 x 113,7 centimetri -  Walters Art Museum, Baltimore, SUA

Jozef Brandt (1841-1915) s-a nascut la Radom, in Polonia. El a studiat ingineria mai intai la Varsovia, iar apoi la Paris, unde a fost convins sa-si abandoneze cariera tehnica in favoarea picturii. A continuat sa studieze la Paris si apoi la Munchen, unde s-a si stabilit, devenind unul dintre cei mai de seama artisti ai Scolii de la Munchen. El a creat si a predat in Germania, des-chizandu-si atelierul pentru pictorii polonezi expatriati si revenind vara la domeniul familiei sale de la Radom. Brandt a fost un artist prolific, avand succes pe plan financiar si profesional, fiind stiut pentru panzele de mari dimensiuni infatisand scene violente de razboi si urmarile lor. S-a specializat in reprezentari ale razboaielor din veacul XVII cu cazacii - lupte dintre Ucraina si Alianta polono-lituaniana -, asa cum si ale invaziilor tatare si suedeze in Polonia. Scenele nu sunt realiste, ci infru­musetate, iar autorul a incercat sa redea cu rigurozitate armurile, munitia, caii, cavaleria si armele timpului, deseori atelierul sau fiind plin de recuzita si modele dupa care sa lucreze. Brandt era stiut pentru stilul sau finisat si redarile exacte din punct de vedere anatomic ale cailor si calaretilor. Actiunea, miscarea si frenezia luptelor constituiau specialitatea sa. in recunoastere anticipeaza frenezia care va urma, doi luptatori galopand, in misiune de recunoastere in fata soldatilor ascunsi pentru ambuscada, si urmati de dupa deal de restul armatei. Pictura este strabatuta de sentimentul de moarte imi­nenta si de distrugere. 
Pictura propusa pentru crearea unui goblen


sâmbătă, 3 august 2013

Femeie in fata masutei de toaleta - Articol set-goblen.blogspot.ro


Femeie in fata masutei de toaletaBerthe Morisot



cea 1875 -  ulei pe panza  - 60,5 x 80,5 | Art Institute of Chicago, Chicago, SUA

Berthe Morisot (1841-1895) este singura pictorita inclusa mereu in referirile la impresionisti ale criticilor. Presupusa stranepoata a artistului rococo jean-Honore Fragonard, ea s-a nascut intr-o familie bogata si a crescut intr-un mediu artistic, dar hotararea de a deveni pictorita profesionista a socat chiar daca familia. in adolescenta a frecventat Scoala de Arte Frumoase din Paris, unde a studiat timp de trei ani. in 1860, a devenit eleva lui Jean-Baptiste Corot, a carui opera a constituit principala sursa de influenta, pana cand l-a intalnit pe Edouard Manet, in 1868. Prietenia lor a fost una de durata; ea a fost acceptata in cercul lui social si s-a casatorit in 1874 cu fratele lui Manet. Leaganul (1873) de Morisot, ce arata o mama obosita leganandu-si copilul, a fost inclus in intaia expozitie impresionista din 1874. Dorinta impresionistilor de a gasi o modalitate mai expresiva de a reda lumina este evidenta in Femeie in fata masutei de toaleta: felul in care apare lumina cand cade pe pielea femeii este altul decat acela in care cade pe rochia ei, iar Morisot face aceasta schimbare evidenta in mod desavarsit. Odata, Degas a comentat: „Fascinant este nu sa arati sursa, ci efectul luminii", aceasta fiind tehnica pe care a utilizat-o Morisot in acest tablou. Ca si Manet, Morisot era mai rezervata fata de procedeele impresioniste in comparatie cu confratii ei, preferand sa lucreze intr-un mod mai precis, mai putin nonfigurativ. Deseori picturile sale au in centru femei, portrete sau, asa cum in pictura de fata, studii mai generale cu viata de zi cu zi a femeilor. 

Pictura propusa pentru crearea unui goblen