sâmbătă, 27 iulie 2013

Cotopaxi, Ecuador - Articol set-goblen.blogspot.ro

Cotopaxi, Ecuador | Rafael Troya




1874 - ulei pe panza | Museo Guillermo Perez Chiriboga del Banco Central, Quito, Ecuador

In acest tablou, pictorul ecuadorian Rafael Troya (1845-1920) reda regiunea Cotopaxi din Ecuador -zona deja celebra pentru ceramica produsa aici. Troya a fost autodidact, si in tinerete a fost profund influentat de picturile confratelui sau ecuadorian Rafael Salas (1824-1906), artist si profesor de pictura, care activa la Quito. inainte sa implineasca treizeci de ani, Troya a fost angajat de un grup de cercetatori germani sa-i insoteasca ca ilustrator in expeditiile lor. Din 1870 pana in 1874, Troya a strabatut Ecuadorul in lung si in lat, facand schite ale reliefurilor, ale florei si ale formatiunilor geologice. Geologul expeditiei, Alfons Stiibel, l-a invatat pe Troya cum sa realizeze picturi exacte, stiintifice. Acest peisaj magnific, creat chiar la finalul expeditiei, este un superb exemplu al modului in care reprezentarea artistului asupra tarii sale s-a schimbat in cei patru ani petrecuti cu grupul. Cunostintele acumulate de la Stiibel in ceea ce priveste desenul detaliat, combinate cu talentul lui Troya si aprecierea pe care o avea pentru pictorii romantici, au avut drept rezultat o arta placuta si cautata de colectionari. in Cotopaxi, Ecuador, bogatia culorilor - in special efectul soarelui care rasare sau apune -dovedeste talentul lui Troya si motivul pentru care picturile sale au devenit atat de populare. Troya nu picta doar scene inspirate din natura; lui i s-au comandat si picturi religioase pentru multele - si  influentele -biserici din Ecuador. in anii care au urmat, Troya s-a axat pe portretistica, fiind  solicitat de inalta societate ecuadoriana.

Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 20 iulie 2013

Impresie, rasarit de soare - Articol set-goblen.blogspot.ro


Impresie, rasarit de soare | Claude Monet



1873  -   ulei pe panza - 48 x 63 centimetri - Musee Marmottan Monet, Paris, Franta

Miscarea artistica impresionista isi datoreaza numele acestei opere extrem de importante a lui Claude Monet (1840-1926). Tabloul Impresie, rasarit de soarea fost ex­pus pentru intaia oara in 1874 la expozitia independenta organizata de un grup de artisti intre care se numarau Monet, Renoir si Degas. Expozitia era o alternativa la traditionalul Salon organizat de stat, si le permitea artis­tilor sa lucreze in maniere noi, radicale. intr-o recenzie a expozitiei, criticul Louis Leroy a desconsiderat Impresie, rasarit de soare, argumentand ca nu e nimic altceva decat o schita si, int-un context cu conotatii negative, a intitulat expozitia drept „Expozitia impresionistilor", termen pe care grupul l-a adoptat cu mandrie. Reactia lui Leroy este de inteles: pictura lui Monet rupea toate conventiile artistice. Opera prezinta intr-adevar caracteristicile unei schite, gratie tuselor lejere, intrerupte, care nu definesc ceea ce reprezinta. Aceasta tehnica se datoreaza in mare parte dorintei impresionistilor de a capta clipa trecatoare, en plein air. Tabloul Impresie, rasarit de soare nu a fost creat intr-un atelier, ci de la o fereastra care dadea inspre portul Le Havre, de la care Monet picta orasul modern trezindu-se in zori, fapt ce cerea tuse rapide inainte ca privelistea sa se schimbe. Dar, Impresie, rasarit de soare este in acelasi timp o lucrare atent gandita, care dovedeste interesul artistului fata de teoria culorii. in timp ce soarele pare ca strapunge ceata diminetii din cauza culorii de un oranj intens, in realitate el are aceeasi luminiscenta ca si zonele invecinate. intr-o fotografie alb-negru soarele aproape ca nu se distinge, efect pe care Monet nu l-a obtinut accidental.

Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 13 iulie 2013

Trenuletul - Articol set-goblen.blogspot.ro



Trenuletul | Winslow Homer




1872 - ulei pe panza - 56 x 91,5 centimetri - Butler Institute American of Art, Youngstown, SUA

Cand Trenuletul a aparut in 1872, Winslow Homer (1836-1910) era deja un artist stiut si apreciat. Chiar daca, aceasta pictura poate fi considerata ca marcand inceputul unei noi etape in cariera lui Homer si tranzitia de la o faza timpurie catre maturitatea mai reflexiva, dar la fel de productiva. Marea popularitate a lucrarii, posibil cel mai apreciat tablou al lui Homer, i-a cimentat reputatia, asigurandu-i un loc in istoria artei din Statele Unite. Tema principala a lucrarilor sale este redarea oamenilor care traiau intr-o relatie de simbioza cu asprul peisaj american rural. Trenuletul arata un grup de copii care joaca jocul cu acelasi nume langa o experimentala little red schoolhousem care invata. Albul camasilor purtate de trei dintre baieti este neutralizat de rosul puternic al scolii. Copiii, cladirea si peisajul se afla intr-un echilibru perfect.
Dintr-un punct de vedere, Trenuletul este o lucrare incantatoare, care celebreaza tineretea si jocul. Aduce aminte de „bunii baieti rai** ai literaturii si artei americane din veacul XIX - asa cum Huckleberry Finn. Chiar daca, exista cateva tensiuni subtile intre forma si continut: nemiscarea peisajului si miscarea copiilor, fuga unora dintre baieti si caderea altora, viata intelectuala a scolii si viata .„distractiva** de pe camp. Ultima lucrare a lui Homer, infatisand un grup mare de copii, a ramas unul dintre cele mai bune exemple ale stilului sau original, naturalistic, specific american.


Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 6 iulie 2013

La Vicaria - Articol set-goblen.blogspot.ro


La Vicaria | Mariano Fortuny y Carbo



1870 -  ulei pe panza - 60 x 93,5 centimetri -  Museo de Arte Moderna, Barcelona, Spania

Mariano Fortuny y Carbo (1838-1874) a fost cel mai insemnat artist catalan din veacul XIX, bucurandu-se inca din timpul vietii de notorietate internationala. I s-a acordat dreptul de rezidenta la Roma, in 1857, iar apoi a fost trimis de Consiliul Provincial al orasului Barcelona in Africa de Nord, ca sa faca desene dupa natura din razboiul hispano-marocan. Impactul luminii si al culorilor vibrante ale Marocului pot fi observate in multe dintre picturile sale ulterioare. in 1866, devine interesat de felul in care veacul XVIII reda interioarele. Avand un talent exceptional si fiind un colorist excelent, dupa ce a creat La Vicaria (Nunta spaniola), a primit aprecieri deosebit de favorabile, atat din partea criticilor de arta, cat si a publicului, lucru care l-a ajutat sa devina celebru si sa aiba succes comercial. Chiar daca mai pictase acest subiect, La Vicaria a devenit una dintre capodoperele artistului. Ea reda momentul in care martorii la o nunta spaniola din veacul XVIII semneaza certificatul de casatorie in sacristia unei biserici magnifice, in timp ce invitatii asteapta. Stilul, compozitia si cromatica lucrarii dovedesc influenta lui Francisco de Goya. Tabloul subliniaza intelegerea lui Fortuny fata de particularitatile fiecarui individ. Panza contine numeroase personaje neobisnuite - un toreador, un ofiter de marina, un preot, o femeie in varsta si cateva doamne elegante. Marea si instinctiva pasiune a lui Fortuny pentru detalii i-a dat posibilitatea de a-si demonstra tehnica deosebita si simtul seducator al culorii. 


Pictura propusa pentru crearea unui goblen