sâmbătă, 25 mai 2013

Tapul ispasitor - William Holman Hunt - Articol set-goblen.blogspot.ro


Tapul ispasitori William Holman Hunt




1854-1855 - ulei pe panza - 34 x 46 centimetri - Lady Lever Art Gallery, National Museums Liverpool, MB

William Holman Hunt (1827-1910) este celebru pentru legaturile cu pictorii prerafaeliti, dar, in perioada, celebritatea sa s-a datorat mai ales picturilor religioase. Tapul ispasitor este una dintre primele sale opere si, in acelasi timp, una dintre cele mai neobisnuite. in 1854, Hunt a plecat pentru doi ani in Orientul Apropiat. isi propusese sa dea picturilor sale religioase un aer de autenticitate, realizandu-le in locurile biblice autentice. De exemplu, acest tablou a fost creat la Marea Moarta, langa locul originar al Sodomei. Subiectul este inspirat din ceremonia evreiasca de Ziua Ispasirii. Doi tapi au fost alesi ca animale de sacrificiu, intr-un gest simbolic de ispasire a pacatelor credinciosilor. Unul dintre tapi a fost sacrificat la templu, iar celalalt a fost dus in pustiu, luand cu sine pacatele oamenilor. Ritualul a fost vazut si ca un ecou al sacrificiului lui Iisus. Pentru a sublinia acest lucru, de coarnele tapului a fost legata o funda rosie, ca simbol al coroanei de spini. in partea stanga a tabloului, reprezentarea reflectata a lunii incercuieste o pereche de coarne de tap ca o aureola, subliniind sfintenia eve­nimentului. Hunt a facut totul pentru ca scena sa para cat mai realista cu putinta. A cautat mult pana sa gaseasca un exemplar rarisim de tap alb - nuanta fiind fundamentala pentru a indica faptul ca animalul era fara de pacate. Apoi, cand tapul a murit pe drumul de intoarcere catre Ierusalim, Hunt a trebuit sa gaseasca alt animal. De aceasta data, l-a creat stand intr-o tava de sare si noroi luat de pe malul Marii Moarte.


Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 18 mai 2013

Bonjour, MonsieurCourbet - Articol set-goblen.blogspot.ro



Bonjour, MonsieurCourbet | Gustave Courbet

 



1854 -  ulei pe panza 129 x 149 centimetri - Musee Fabre, Montpellier, Franta



in anii 1850, Gustave Courbet (1819-1877) era cel mai controversat artist din Franta. Critic  vehement al societatii burgheze si lider recunoscut al Scolii realiste, el a fost tinta unui adevarat torent de acuze batjocoritoare, din cauza unei asa-zise vulgaritati si uratenii a picturilor sale. A avut norocul sa gaseasca un sustinator bogat, Alfred Bruyas, fapt ce i-a rezolvat problemele financiare acute. in mai 1854, Courbet a calatorit la Montpellier, in sudul Frantei, unde a locuit la Bruyas. in timpul acestei calatorii, el a creat intalnirea - mai cunoscuta sub numele de Bonjour, MonsieurCourbet. intalnirea are loc sub un cer luminos si insorit. Efectul personajelor, ivindu-se deasupra unui peisaj indescriptibil, este monumental, ca de vis. Bruyas, cel cu parul roscat, face un gest rapid de bun venit, scotandu-si palaria; sta drept, dar isi tine privirea in pamant cu modestie. in spatele lui, servitorul sau, Calas, se inclina cu respect. Numai cainele lui Bruyas, Breton, pare netulburat de prezenta artistului. Silueta lui Courbet, cu baston si rucsac plin cu materiale de pictura, este bazata pe o xilogravura a Evreului Ratacitor, un simbol al umanitatii in suferinta. Sta in plin soare, aruncand o umbra definita, Bruyas si servitorul sau fiind redati in umbra, in nuante sterse. Cu o pozitie aroganta a capului si barba proiectata in afara, pictorul  accepta deferenta aratata ca apartinandu-i de drept. Chiar daca considerat realist, Courbet a creat in acest caz o ilustrare a conceptiei romantice despre pictorul  profet si rebel, care merita omagiul umanitatii.



Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 11 mai 2013

Washington traversand raul Delaware - Articol set-goblen.blogspot.ro


Washington traversand raul DelawareEmanuel Gottlieb Leutze





1851 | ulei pe panza 1378,5 x 647,7 centimetri | Metropolitan Museum of Art, New York, SUA

Oricarui vizitator al sectiunii American Wing din Muzeul Metropolitan de Arta din New York ii va ramane imprimat in memorie tabloul Washington traversand raul Delaware, al lui Emanuel Leutze (1816- 1868). Cu o inaltime de aproape patru metri si o latime de sase metri si jumatate, acest tablou cu valoare de simbol e cu adevarat grandios. Tabloul ii reda pe generalul George Washington si armata acestuia trecand, in mod dramatic, raul inghetat pentru a lansa un atac surpriza, in zorii zilei, asupra trupelor engle­ze la Trenton, New jersey, pe 25 decembrie 1776. Leuze a folosit toate trucurile pentru a creste incarcatura dramati­ca si a provoca o reactie emotionala din partea privito­rului; bucati colturoase de gheata, cai nechezand, soldati raniti si o stea de dimineata redau pericolul, curajul si speranta. Eroicul general Washington sta drept si mandru in centrul scenei. Tinuta sa sugereaza tarie de caracter si un inalt scop moral. El aduce o armata de americani gata sa indure orice greutati si sa se lupte cu orice dusman in numele libertatii si al adevarului. Ciudat, acest simbol al Americii a fost creat in Germania. Americanul de origine germana Emanuel Leutze a insistat sa utilizeze studenti americani de la celebra Academie din Dusseldorf ca modele pentru tablou. La acea vreme, in urma victoriilor in razboiul cu Mexicul, Statele Unite tocmai isi extinsesera hotarele pana la Oceanul Pacific. Leutze, pictand raul Delaware, si-a imaginat spiritul lui Washington trecand peste raurile din vest, aducand steagul american si mii de emigranti cu el. Varianta initiala a acestui tablou a fost distrusa de bombardamentul asupra orasului Bremen, din 1942. Versiunea de fata a fost creata in 1851.


Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 4 mai 2013

Vanatoarea de bizoni - Articol set-goblen.blogspot.ro



Vanatoarea de bizoni | Paul Kane







cca 1850  - ulei pe panza

in 1845, pictorul  si exploratorul irlandezo-canadian Paul Kane (1810-1871) a plecat din Toronto pentru a realiza o calatorie de documentare a obiceiurilor populatiei indigene din Canada, inainte ca aceasta sa dispara, in cea mai mare parte ca rezultat al influentei occidentale. Ghidat de comerciantii companiei Hudson Bay, el a sosit la Fort Williams in mai 1846, plecand apoi catre Fort Garry, unde a facut schita ultimei mari vanatori de bizoni care a avut loc acolo. Acest tablou, a carei versiune in acuarela se afla acum in colectia Stark Foundation din Texas, arata o vanatoare de bizoni Metis. Aceasta se realiza gonind animalele catre un povarnis, peste care erau manate sa cada, murind sau fiind ucise imediat dupa ce cadeau. Din diverse motive, bizonul de preerie a disparut in jurul anului 1880, astfel ca Vanatoarea de bizoni devine deosebit de importanta deoarece Kane -un occidental si, deci, reprezentant al oamenilor care contribuiau la „disparitia" culturii indigene - ii reda aici pe aborigeni contribuind si ei la disparitia bizonului. Ca si multe alte opere pe care Kane le-a executat in atelierul sau din Toronto, dupa calatoriile facute prin Canada, pictorul a modificat unele detalii pentru a face tabloul pe gustul privitorilor europeni. Un exemplu ar fi cerul dramatic innorat, caracteristica proprie roman­tismului european, care inlocuieste cerul senin din schita originala. Picturile lui Kane continua sa fascineze si astazi, mai ales gratie detaliilor istorice privind cultura aborigiana de pe teritoriul Canadei, si pentru maniera in care pictorul  a stiut sa satisfaca gustul pu­blicului pentru care picta.