sâmbătă, 30 martie 2013

Articol set-goblen.blogspot.ro - Alegoria vazului


Alegoria vazuluiJan Bruegel cel Batran si Peter Paul Rubens


cca 1619 - ulei pe lemn 65 x 109 centimetri  -  Museo del Prado, Madrid, Spania






Colaborarile intre artisti, chiar si intre cei atat de celebri asa cum Peter Paul Rubens (1577-1640) si jan Bruegel (1568-1625), nu erau neobisnuite in Flandra veacului XVII. Aici, contributia lui Rubens consta in realizarea figurilor. Celalalt artist devenise faimos, era cel de-al doilea fiu al celebrului Pieter Bruegel cel Batran. Specializat in peisaje si naturi moarte, Bruegel a fost unul dintre cei mai de succes si mai apreciati artisti olandezi ai epocii, sub numele de „Bruegel de catifea" pentru maniera sa subtila si detaliata de redare a suprafetelor. Tabloul apartine unei serii de cinci opere alegorice, create de Rubens si Bruegel pentru regentii spanioli ai Olandei, arhiducele Albert si arhiducesa Isabella. Denumite ca Alegoria simturilor sau Cele cinci simturi, fiecare imagine face referire la unul dintre
simturi. Scena de mai sus, dedicata vazului, este plasata intr-o galerie imaginara, plina de picturi si de obiecte pretioase - instrumente astronomice, covoare, portrete si portelanuri. Personajul impunator, asezat la masa, este intruchiparea vazului, deosebit de insemnat pentru colectionari. Tabloul Fecioarei cu Pruncul, incadrat de flori in coltul din dreapta jos, este, in realitate, o pictura de Rubens si Bruegel. Portretul dublu din spatele mesei ii arata pe cei doi regenti. Picturi din colectii de arta deseori imaginare devenisera  populare la Anvers, in veacul XVII. Comandate, de obicei, de un connaisseur, ele inventariau o colectie, incluzand deseori un portret al proprietarului.


Pictura propusa pentru crearea unui goblen

sâmbătă, 23 martie 2013

Articol Set-goblen.blogspot.com - Orfeuin infern | Jan Bruegel cel Batran

Orfeuin infern | Jan Bruegel cel Batran


1594-1600 -  ulei pe metal 26 x 35 centimetri  -  Palazzo Pitti, Galeria Palatina, Florenta, Italia


Jan Bruegel cel Batran (1568-1625) s-a nascut in Bruxelles si a invatat sa picteze de la bunica sa, care se specializase in pictura de miniaturi. Fiu al lui Pieter Bruegel cel Batran, a primit porecla „Catifea", tocmai gratie senzatiei de catifelare a picturilor sale, sau „Floare", dupa naturile moarte pe care le picta. A fost unul dintre cei mai importanti artisti de naturi statice ai vremii, dar a creat, de asemenea, peisaje si alegorii. Picturile sale se caracterizeaza printr-un colorit bogat, ca opera de fata, cu multe detalii subtile. Pictorul vizitase Italia si Kolnul la inceputul carierei, dar in 1597, se stabileste in Anvers. S-a bucurat de un mare succes, fiind numit pictorul oficial al arhiducelui Albert si al infantei Isabella, calatorind in repetate randuri la curtea acestora de la Bruxelles. Era prieten cu Rubens, cei doi artisti colaborand deseori, Rubens pictand figurile, iar Bruegel, peisajele. Orfeu in infern arata cat de exuberanta putea fi arta lui Bruegel. Pictura emana un aer luminos, de giuvaier, coloritul este magnific, opulent, in armonie cu suprafata bogata in detalii si  animata. Scena il arata pe Orfeu venit in infern pentru a-si salva sotia si cantand la harpa pentru a linisti fantasticele creaturi ale lumii de dincolo. in umbra se deslusesc tot felul de fapturi, efectul general al adancimilor infernului fiind accentuat prin folosirea nuantelor de verde. Stilul lui Bruegel a fost mult copiat, influenta sa fiind notabila asupra celor doi fii ai sai, Jan al ll-lea si Ambrosius. 

Pictura propusa pentru crearea unui goblen